Reseledare

sofiresor

eva och pontus örtendahl


VÅRA RESELEDARE

Eva Liss Örtendahl


eva@sofiresor.se

070 329 94 49Pontus Örtendahl

 

pontus@sofiresor.se

072 50 11 900

 

 

 

Westby Gård

669 91 Deje

 


Eva och Pontus bor på Westby Gård i Värmland och där har vi haft jord och skogsbruk med dikor, mjölkkor, får och hästar under mer än 35 år. Vi var en av de fem första KRAVgodkända mjölkgårdarna och har haft betesdrift på flera naturreservat bl a i Luröskärgården. Nu driver vår yngste son gården med dikor.

Pontus startade 1977 ämnet Ekosofi/Ekofilosofi vid högskolan senare universitetet i Karlstad och ledde det fram till 2013 då som universitetlektor i Ekofilosofi.

Pontus har tillsammans med Eva organiserat en rad studieresor med anknytning till Ekofilosofi. Pontus har lett  studieresor bl a till de Nordiska länderna (Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna och Grönland) och till Samiska områden, Sapmi, i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Vidare till finskugriska områden förutom Finland till Estland, Ryska Karelen, Mari El och Bachortostan. I en serie behandlade vi Norröna kulturer i Shetland, Orkney och Yttre Hebriderna och i en Keltisk serie Shetland, Orkney, Hebriderna, Irland, Bretagne och  Wales. Härutöver har han lett resor till bl a Nya Zeeland/Maori (tillsammans med Erena Rhöse), Nepal/Sherpa (tillsammans med Sigmund Kvalöy) Indien/Varanasi, Peru, Ukraina, Rumänien, Polen, Tjeckien, Slovakien, Bajkalområdet, Marocko, Sydafrika, Namibia och Botswana.

Tillsammans har vi lett resor bl a till Hebriderna, Orkney, Shetland, Andalusien, Baskien,Bretagne, Puglia och Sicilien.

Varje år under mer än trettio år ledde Pontus tillsammans med Bernard Durel veckokurser i ett kloster i Alsace.


Nu har vi tillsammans startat "Sofiresor" för att fortsätta traditionen med studieresor med fokus på kultur, natur och ekofilosofi.


Foto Ivar Sturla Eidem

Mikael Jedhamre


mikael@sofiresor.se


Lärare. Har varit engagerad i ekofilosofi sedan 2008. Är intresserad av språk- och platsfilosofi, miljö- och framtidsfrågor samt idéer om hur vi människor ska leva tillsammans.

Är glad i att resa, laga mat, läsa, pyssla i trädgården och politiskt arbete.

Har organiserat resor till Indien, Sibirien och i Europa.